ARFID in de klas

Niet alleen thuis, maar ook in de klas is eten voor kinderen met ARFID een uitdaging en kunnen de eetmomenten en traktaties spannend zijn voor hen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om te eten, omdat zij overprikkeld zijn. Dat kan komen door de vele geluiden om hen heen, maar ook doordat het eten van andere kinderen sterk ruikt of omdat zij last hebben van het gesmak van hun klasgenootjes. Kinderen met ARFID kunnen daarnaast langzaam eten of te veel spanning ervaren, waardoor het hen niet lukt om binnen de gestelde tijd hun eten op te krijgen.

Om tot eten te kunnen komen hebben kinderen met ARFID vaak hun eigen eten bij zich. Het is in veel gevallen voor hen niet mogelijk om iets anders dan hun ‘safe-food’ te eten. Vaak zijn dat maar enkele producten en eten zij zeer selectief. Wanneer scholen warme maaltijden verzorgen of bepaalde voorschriften rondom eten hanteren, kan het problematisch zijn om op school te eten of drinken. Soms eten deze kinderen gedurende de schooldag zeer minimaal tot helemaal niks.

ARFID flyer onderwijs

Omdat ARFID nog erg onbekend en onbegrepen is in de maatschappij, hebben enkele studenten Voeding en diëtetiek van de Haagse Hogeschool een flyer vol informatie over ARFID ontworpen, die het kind -of zijn ouders/verzorgers- aan de leerkracht kan geven. Het is goed om hierover in gesprek te gaan met school en uit te leggen wat ARFID betekent voor jouw kind en hoe eten op school desondanks wel mogelijk is.

Klik op onderstaande afbeelding om de flyer te kunnen downloaden.

Vergelijkbare berichten