De 4-daagse post-HBO scholing “Behandeling van mensen met een eetstoornis” is opgezet om diëtisten kennis en vaardigheden aan te reiken voor de behandeling van cliënten met een eetstoornis.

Eetstoornissen zijn ernstige psychiatrische aandoeningen. De behandeling ervan is dan ook in belangrijke mate gestoeld op psychologische interventies. In de meeste gevallen wordt een multidisciplinair team ingezet, waarin een belangrijke plaats is weggelegd voor de diëtist. Deze dient op de hoogte te zijn van de specifieke problematiek die te maken heeft met de behandeling van cliënten met een eetstoornis.

De NDE stelt zich tot doel om diëtisten die (van plan zijn om te) werken met cliënten met een eetstoornis de kennis en kunde hiertoe aan te reiken. Een diëtist met meer kennis van zaken zal beter kunnen functioneren in een multidisciplinair behandelteam. Ook voor diëtisten die in de eerste lijn werken met cliënten met een eetstoornis is deze cursus waardevol.

Scholingsinformatie 

De scholing bedraagt vier dagen en wordt afgesloten met een eindopdracht. Tussentijdse huiswerkopdrachten worden plenair besproken. Reken hierbij op tussen 2 en 4 uur zelfstudie voorafgaand aan elke scholingsdag, dus buiten de contactmomenten om. Bij volledige deelname en een goedgekeurde eindopdracht volgt de toekenning van de accreditatiepunten. Indien de eindopdracht niet in een keer goedgekeurd wordt, krijgt u hiervan schriftelijk reactie met de mogelijkheid deze eenmalig aan te passen en nogmaals in te dienen.
In de scholing zullen de eetstoornissen Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder (BED) aan bod komen. Je leert theorie en vaardigheden en zal het geleerde in praktijk brengen door een casusbeschrijving van een cliënt te maken. Daarnaast worden simulatiepatiënten ingezet om gespreksvaardigheden te oefenen.

Competenties

Na actieve deelname aan de cursus beschikt de cursist over:

  • de kennis van de verschillende vormen van eetstoornissen en vaardigheid in het diagnosticeren ervan;
  • de kennis over de juiste gesprekshouding en de vaardigheid deze toe te kunnen passen;
  • de kennis en vaardigheid om een behandelplan op te zetten en uit te voeren.

Denk hierbij aan:

  • berekening van de voeding met oog voor mogelijke problemen als bijvoorbeeld Refeeding;
  • beoordeling van de groeicurves bij jongeren;
  • de kennis over mogelijke psychiatrische comorbiditeit;
  • de kennis om disfunctionele gedachten over voeding, gewicht en zelfeffectiviteit bij de cliënten te herkennen;
  • de vaardigheid om functie en betekenis van het disfunctionele gedrag van de cliënte te herkennen en dit te bespreken;
  • de vaardigheid om zelf intervisie te doen met collega’s;
  • kennismaking met de behandeling van andere behandeldisciplines zoals psychologen en psychomotore therapeuten.
LocatieSpringhuys
Springweg 7
3511 VH Utrecht
Tijdstip9:00 – 17:00 uur
Prijs€ 995,– voor leden van de NDE
€ 1095,– voor niet-leden
Scholingsdata 20246 maart, 5 april, 10 mei, 21 juni.
Najaarsdata worden later bekendgemaakt.

Aanmeldformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Uw adres
Bent u NDE-lid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voor diëtisten is accreditatie aangevraagd voor deze nascholing door de St ADAP onder nummer 530927 (voorheen verkregen voor 41 studiepunten)

Neem voor meer informatie contact op met Rena Braams, scholing@dietisten-eetstoornissen.nl. Wij streven ernaar binnen vijf (5) werkdagen na ontvangst van uw bericht, en uiterlijk binnen 10 werkdagen, een reactie te sturen. 

*Wijzigingen voorbehouden