Uit onderzoek blijkt dat zo’n 13-27% van de mensen die hulp zoeken bij gewichtsreducerende programma’s een eetbuistoornis heeft. Het is moeilijk om inzichtelijk te maken wie van de mensen met obesitas een eetbuistoornis heeft. Bovendien presenteren cliënten met eetbuistoornis hun klachten meestal vanuit de obesitas en niet vanuit de eetbuistoornis, vaak uit schaamte en onwetendheid. Als de eetbuistoornis onbehandeld blijft, kan het gewicht stijgen tot morbide obesitas, met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg. Correcte screening van obese cliënten op een eventuele eetbuistoornis door de diëtist is dan ook van belang om de behandeling aan te laten sluiten bij de client. Hiervoor kan de REO gebruikt worden.
Wat meet de REO?
De REO bestaat uit dertig items, waaronder risicofactoren die wijzen op aanwezigheid van een eetbuistoornis:
- Preoccupatie met gewicht en uiterlijk;
- Lijnverleden;
- Eetbuien en/of een verstoord eetpatroon;
- Verstoring van psychosociaal functioneren;
- Emotioneel eetgedrag;
- Aanwezigheid van depressieve symptomen;
- Impulsiviteit / verminderde zelfcontrole.
De REO is gratis verkrijgbaar voor diëtisten en digitaal te gebruiken. Invullen duurt tien minuten. De cliënt stuurt de ingevulde lijst naar de diëtist, die vervolgens de scores interpreteert.
Literatuur
- Montano C, Rasgon N, Herman B. Diagnosing binge eating disorder in a primary care setting. Postgrad Med 2015;1-9.
- Wever M, Dingemans A, Geerets T et al. Screening for binge eating disorder in people with obesity. Journal Obesity Research & Clinical Practice 2018, in press.